NAGY LÁSZLÓ

 

 


 

Önéletrajz

 

Nagy László† és Tama Róza† házasságából születtem, 1947. október 14-én, Nagycenken a Gyár utcában, a Trencsér kocsma melletti Tama-házban. Abban a házban, ahol Édesanyám is született. Később édesanyám István öcsémnek adott életet.

Édesapámat Glóbits Gyula salköveskúti származású kovácsmester hívta Nagycenkre dolgozni a falu kovácsműhelyébe.

A szüleim az artézi kútnál ismerték meg egymást és itt kötődött a szerelmük, amely egy életen át kitartott jóban és rosszban egyaránt.

Édesapám és Károly testvére Vassurányban született Nagy Károly gépész-kovácsmester és Antal Margit házasságából. Édesapám egy éves volt, mikor édesanyja belehalt a harmadik fiú születésébe.

A nagyapám újra megnősült, második feleségét László Margitnak hívták és ebből a házasságból két lány született: Terus és Margit† néném. (Lakner Lászlóné, Szamosfalvi Józsefné†.)

Édesanyám apja Tama József† volt, aki a helyi cukorgyárban dolgozott, és mint sokan mások, emellett gazdálkodott is.

Tama József és Ragats Ilona† házasságából négy gyermek született: Ilonka† (Steiner Jánosné); Teréz† (Baranyai Istvánné); Róza† (édesanyám, Nagy Lászlóné) és Ferenc†. Ferenc lakatosnak tanult és később a Soproni Ruhagyárban a műszerészek művezetője lett.

Az édesanyám 5 éves volt, mikor meghalt az édesapja és négy gyermekkel özvegységre jutott a nagymamám. Mivel egyedül nem tudta volna felnevelni gyermekeit, feleségül ment a cukorgyárban dolgozó Tóth Antal† kovácshoz, aki szorgalmas ember volt és jó apjuk lett az árváknak.

E sorok idézésével emlékezem őseimre, akik bennem tovább élnek. Ők is fogják a kezem, mikor dolgozom, segítenek, bíztatnak, aggódnak értem, mellettem vannak, ha bajban vagyok, és velem örülnek, ha boldog vagyok.

Mindent köszönök Édesapámnak és Édesanyámnak, akik életet adtak nekem. Áldott legyen az emlékük!

Köszönet feleségemnek, Hofstädter Teréziának, aki nyugodt körülményeket biztosított számomra a munkámhoz, és megajándékozott bennünket reménységeinkkel, Péterrel és Tamással. Akik hitünk szerint tovább éltetik, továbbadják a mi szívdobbanásunkat, és mi bennük tovább élünk.

 

Szakmai életrajz

A helyi általános iskola elvégzése után, a soproni Széchenyi István Gimnáziumban érettségiztem. Rajztudásomat két ismert soproni festőművész: Rázó József és gimnáziumi osztályfőnököm, Szarka Árpád fejlesztette. Szakmámmal kapcsolatos alapismereteimet a Soproni Bútoripari Szövetkezetben sajátítottam el, majd Budapesten tettem faszobrász szakvizsgát.

A Bútoripari Szövetkezetben Pintér György volt a mesterem, Budapesten pedig Dilong Sándor. Ifjú koromban részt vettem egy „Alkotó Ifjúság” pályázaton, ahol elnyertem az első díjat. A zsűri elnöke Szervátiusz Tibor, ismert erdélyi szobrászművész volt.

Kézi munkával készült munkáim egy része köztereken látható. A legismertebb a Páneurópai Piknik sopronpusztai helyszínén felállított kopjafa, aminél Angela Merkel német kancellár és Sólyom László magyar államfő koszorúzott 2009. augusztus 19-én, a 20 éves évforduló alkalmából. De járt itt Helmut Kohl kancellár is. Emlékezetes alkotásom még a nagycenki Széchenyi téren álló Milleniumi emlékoszlop.

 

Dolgoztam Ausztriában, és több megrendelést kaptam már Németországból és Észak-Amerikából is. A valamikor Sopronban élő Szász Endre festőművésznek faragott karnisokat, csillárokat készítettem.

Sopronban a Dömötöri Cukrászda és a Rókalyuk Söröző díszítőelemeit, a Bacchus Borozó lépcsőfaragását készítettem. Ezen kívül térelválasztókat, ajtók-kapuk díszítőelemeit, cégéreket, családi címereket, bútorfaragásokat, tükörkereteket és egyéb restaurálási munkákat is végeztem.

Bécsben részt vettem a Természettudományi Múzeum, a Spanyol Lovas iskola, a Kongresszusi Központ, a Kinsky és Eszterházy palota, a Művészettörténeti Múzeum, és más intézmények, paloták restaurálási munkáiban is. Én készítettem a mattersburgi Caffe Monarch kávéház díszítő faragásait.

A németországi Niederfüllbach község részére, a Páneurópai Piknik emlékére készült kopjafa másolatát készítettem el. Amerikába családi címereket faragtam.

Mostanában, főleg feketedióból és szilfából készítek különféle absztrakt formákat.

Szívesen fogadom a faszobrászat iránt fogékony iskolásokat, egyetemistákat és minden érdeklődőt, az egész országból. Elmondom és bemutatom a szakmával kapcsolatos ismereteket, tanácsot adok a különböző faszobrászattal kapcsolatos problémák megoldásához, véleményt mondok az elkészített munkákról. Sok nagycenki és környékbeli iskolai és kulturális programra hívnak rendszeresen bemutatót tartani, és én ezt szívesen teszem.

A megszerzett tudást minél több embernek át kell adni és tenni azért, hogy nálam ügyesebb, rátermettebb, jobb faszobrászok szülessenek. Hiszen szerintem ez a világ egyik legszebb foglalkozása.

Talán az utánam jövők sokkal jobban tudják menedzselni magukat, és majd jobban megélnek ebből a szakmából. Én majd ezt fogom ellesni tőlük, (fentről)

Nem nagyon törtem magam a kiállítások miatt, de így is volt alkalmam megmutatni a munkáimat: a Győri Megyeházán, a Kapuvári Művelődési Házban, a hegykői Tornácos Panzióban, a Nagycenki Széchenyi Emlékmúzeumban (szülőfalumban), és a Soproni Erdészeti Múzeumban. Részt vettem a Soproni tavaszi és őszi tárlatokon.

2007. októberében Dr. Szakács Imre Megyei Közgyűlési elnök úrtól személyesen vehettem át a Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét, a Széchenyi Kastély különtermében rendezett tárlatom megnyitóján.

43 éve művelem a faszobrász szakmát, és bízom abban, hogy Isten segítségével, még sok szép munkát készíthetek.

Nagycenk, 2009 augusztusában            

Nagy László

 

Lakcím; 9485 Nagycenk, Dózsa krt. 57.                       

Telefon: (+36) 99/360-191

Az alábbi honlapokra kattintva megtekintheti Magyar Balázs Nagy László alkotásairól készített filmjét, illetve honlapját:

http://www.youtube.com/watch?v=XeURPcni4m8

  

http://www.szobraszlaci.fw.hu/

vissza a címoldalra

nagycenkifuzetek.hu címoldaláraLap tetejére
nagycenkifuzetek@gmail.com 0036/30/3188900


0,193 mp